Őrségi rétes

2019.01.21

Hozzávalók: 80 dkg finomliszt, 4-5 dl langyos víz, 1 ek. ecet,1 kk.só,1 ek.zsíradék (olaj vagy zsír) 

A lisztet átszitáljuk,összedolgozzuk a vízzel,a sóval,a zsiradékkal és az ecettel,mely arra szolgál,hogy megkönnyítse a nyújtást.Először érdemes egy lágy tésztát keverni kevesebb liszttel,akkor könnyebb dagasztani, nem lesz csomós. Alaposan, nagyon simára kell kidolgoznunk a tésztát,majd mindenképpen pihentetnünk kell két órán át. A tésztánk el fog terülni duplájára és felhólyagosodik. Ekkor kezdhetjük meg a nyújtást. Ez a tészta egy 90+250 cm asztalhoz elegendő,ha nincs akkora asztalunk, akkor három részletben is nyújthatjuk. Az abroszt alaposan meglisztezzük, a tésztát az asztal közepére helyezzük. Első lépésként sodrófával elvékonyítjuk a tésztát. Egy kenőtoll segítségével olajat vagy zsírt kenünk rá. Ezután a kezünk segítségével elkezdjük nyújtani a rétest.Ha asztal nagyságúra nyújtottuk, mehet bele a töltelék ízlés szerint. Ha elkészültünk a töltéssel ,fel kell csavarnunk a terítő segítségével a rétest. Fogunk egy kistányért és azzal vágjuk el a hosszú tekercseket. Ezután szorosan egymás mellé tesszük a rudakat a tepsibe,és tejföllel megkenjük a tetejüket. Előmelegített ,200 fokos sütőbe tesszük,és 35-40 perc alatt pirosra sütjük.